Custom Search

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Istoric al mierii


     Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită  în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice ca  mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei  băuturi alcoolice la care se adăuga polen și levuri din faguri, însă, cele mai vechi  documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană.  De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a mierii. Babilonenii și diferitele civilizații străvechi din India și China, utilizau mierea  atât ca medicament cât și la ritualuri și ceremonii.  În Vechiul Testament  găsim scris "miere" de peste 60 ori.  În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere.  Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) și pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărți în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicații locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de pește la tratarea rănilor infectate. Musulmanii  foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Folosirea mierii în alimentație (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creștere până la descoperirea zahărului din trestie și sfeclă. În anul 1871 a fost descoperită invertaza, (o enzimă care grăbește conversia zahărului  în glucoză și fructoză ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu